Login:
Jelszó:
Regisztráció | Elfelejtett jelszó

Keresés :
2014. október 30., csütörtök Alfonz

Név: Gréta
A Margareta (magyarul: Margaréta, Margit) névnek a több nyelvben önállósult becézője.
Névnap: január 28., február 22.

További nevekapróhirdetés
Kategóriák:

kérdések

Az egyedülálló apa
nyomtatás     hozzászólás     Ajánlás     RSS     ELmentés kedvencekbe

2008-11-07
Jól néz ki. Okos és figyelmes. Nem is nős. Az ideális parti. Egészen addig úgy tűnik, hogy megtaláltuk az igazit, amíg meg nem tudjuk, hogy van még valaki az életében. Nem exnej, nem elhagyott fúria, hanem egy kiskorú gyermek. Vajon így is minden automatikusan rendben lesz?

Semmiképpen, hiszen egy gyermek az elképzelhető legnagyobb felelősség. Aki - legalább nagykorúságáig - mint odafigyelést igénylő harmadik számít egyedülálló apjára. Aki az apát választja, annak el kell fogadnia gyermekét is. Vajon mije lesz a gyereknek az új partner? Mostohája, barátnője, nevelője? Egyik rosszabb, mint a másik. És ha jön a közös gyerek, mi lesz? - töpreng Európa-szerte több százezer asszony.

El kell gondolkodjanak, hiszen minden harmadik házasságkötés válással végződik, akkor is, ha vannak gyermekek. És egyre gyakrabban az apának ítélik a gyerekeket, vagy legalább valamelyiküket. Szociológiai becslések szerint minden második gyereket nem vér szerinti szülője nevel fel.

A szerepek felcserélődésével, a rugalmas életvitel miatt egyre komplikáltabb a válások utáni helyzet. Akár jóban váltak el a felek, akár veszekedve, akár közös a láthatás, akár nem, mindenképpen kényes szituációk keletkeznek. Még az a jobbik eset, ha a gyerek az apával él, mert így nincs az exfeleség kénye-kedvének kiszolgáltatva, mint hétvégi apuka.

Komplikáltabb a helyzet a hétvégi apával. A gyerek akkor jön, ha a mamának programja van. Leginkább kiszámíthatatlan időben. Pá nyaralás, pá koncert! A gyereket az "új" feleség alig lát¬ja, így nehéz megkedveltetnie magát. A gyerek sokszor az "új anya" szemébe vágja, hogy kedvesebb neki a vér szerinti anyja. Érthető, de bántó dolog.

Aztán a sok kompromisszum. És a tény, hogy nonstop sohasem lesz a szerelmeseké az idő. Feltámad sok előítélet is, pl. hogy tiszta lappal menjünk házasságba... Minden negyedik gyerek úgy költözik el az elvált anyával apja közeléből, hogy még a címét sem tudja!

Gyalázat, de sok nő használja fegyverként gyermekét. Zsarol és uszít. Sajnos a férfiak nagy része az idő teltével egyre ritkábban látogatja meg elvált társát és közös gyermekeiket. Pedig minden gyereknek joga van az apjára! A gyermek nem tehet a kialakult helyzetről, nem válhat áldozattá - ezt fontos szem előtt tartania minden párnak. Amelyik nő túl tudja tenni magát a helyzeten, hogy barátja apa, de nem a közös gyermeküké, jól jár. Hiszen leginkább így tesztelhető le, milyen apa a férfipartner.

Vajon mit is gondolnánk, ha eltaszítaná gyermekét? A már-már felnőtt gyerekek pesztrálhatják a leendő féltestvéreket. És a hét lelkiismeret-furdalás nélkül a miénk, csak a hétvégék némelyike nem. Akkor pedig közösen gyakorolhatjuk, milyen a felelősség...

Hogyan lehet "jó" mostoha?

- Soha ne próbálja túlszárnyalni az anyát!

- Ne viselkedjen úgy, mintha csodalény lenne, sohase tegyen megjegyzést a mamára.

- A gyermek minden új barátságért hálás, hiszen megviseli a válás. Soha ne szólíttassa magát mamának, inkább keresztnéven. Legyen jó barát, tanácsadó és példakép.

- Ne akarja túlzásokba esve elkényeztetni, lekenyerezni a gyerekeket! A hamis magatartást rögtön kiszúrják, s cinikusan kihasználják, miközben Önt megvetik.

- A szeretet nem megvehető. A szigorú és igazságos felnőttet önkéntelenül megszeretik a kicsik.

- Legalább egy évig nagyon nehéz beleszokni az új helyzetbe. Ne akarjon uralkodni és mindenről dönteni. Ne féltékenykedjen az előző feleségre. Inkább segítse partnerét és a gyereket az új helyzetben!

- Ha lehet, vonja ki a gyerekeket a válás körüli hercehurcából, és ne avatkozzon bele, még ha provokálja is Önt a két fél.

Szűr Krisztina

Kapcsolódó termékek:

Szülők lettünk

Együtt a család

Legfrissebb cikkek
Legolvasottabb cikkek

Rajzelemzési tanfolyam
Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság, 2011-07-01
Óbudai Nyár 2011
11 helyszínen, 2011-06-17
Gyereknap az indiánok földjén
Óbudai Kulturális Központ Csillaghegyi Közösségi Háza, 1039 Budapest, Mátyás király út 11-15., 2011-05-29
Gyermeknap
Óbudai Kulturális Központ, 1032 Budapest, San Marco utca 81., 2011-05-29
További programok »

Receptek
 Gesztenyés finomság 5-6 hónapos babáknak
Elkészítem >
 Karácsonyi fonott kalács kandírozott gyümölcsökkel
Elkészítem >
 Tripla sajtos tojáslepény
Elkészítem >
 Finom kókuszos szelet
Elkészítem >

További receptek »

képek

multimédia

© Copyright 2008. Verlag Dashöfer Szakkiadó Kft. Minden jog fenntartva!
Üzletszabályzat, szállítási, vásárlási feltételek |
Dashöfer portfolió: Dashöfer - webáruház | Adófórum - adózás, számvitel | Kalkulátor - bérelszámolás, könyvelés | Építinfó - építészet, ingatlan | Műszakifórum - műszaki, technológiai hírek | Ügyvezető - cégvezetés, HR, irodavezetés | Reflex magazin - hírek a nagyvilágból | Nők vagyunk - nőktől, nőkről nem csak nőknek | Cégjogász blog | Véleményadó Blog